Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Ρεπορτάζ από την συζήτηση για τις εξελίξεις στη δίκη της Χ.Α., που διοργάνωσαν το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα και το Κοινωνικό Αντιφασιστικό Μέτωπο

Διοργανώνοντας μια συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής και τον κοινωνικό αντιφασισμό, θέλαμε να συμβάλλουμε στην ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής μας για τα τεκταινόμενα στη δίκη και να συζητήσουμε παράλληλα, τα αίτια που ενισχύουν τον εκφασισμό της κοινωνίας και πως μπορούμε να τα καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά.

Την συζήτηση στην οποία συμμετείχαν δεκάδες κόσμου άνοιξαν με αρχικές τοποθετήσεις, ο Κώστας Παπαδάκης (δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής) και η Κατερίνα Παρδάλη (εκπρόσπωπος του ΚΠΚΒ). Κατά τη διάρκεια των αρχικών τοποθετήσεων αλλά και της συζήτησης που ακολούθησε, αναδείχθηκαν σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο που επισημάνθηκε από πολλούς/ές, είναι η σημασία που έχει η δίκη λόγω της πληθώρας στοιχείων που αποδεικνύουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της εν λόγω οργάνωσης, το ναζιστικό της χαρακτήρα και την ανοχή/ενίσχυση  από το κράτος και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του.

Χαρακτηριστικά, επισημάνθηκε πως αν και υπάρχει πολύ μεγάλος  αριθμός τεκμηριωμένων στοιχείων που αποδεικνύουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής και της εγκληματικής δράσης της ηγεσίας της, δεν υπάρχει καμία κατηγορία για ηθική αυτουργία! Σε προφανή αντίθεση, με τις διώξεις που υφίσταται χωρίς να υπάρχουν καν στοιχεία, άνθρωποι αριστερών και αναρχικών πεποιθήσεων. Τονίστηκε επίσης, πως όσο σημασία έχει να αντιμετωπίζεται ο ρατσιστικός. εθνικιστικός, φασιστικός λόγος των νεοναζί της Χ.Α. στις γειτονιές, και στους χώρους δουλειάς στη χώρα μας, άλλο τόσο έχει σημασία να στηριχθεί έμπρακτα η πολιτική αγωγή στην δίκη, με την φυσική συμμετοχή κόσμου.

Επίσης, αναδείχθηκε από άλλες τοποθετήσεις, ο συστημικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής και η στήριξη που απολαμβάνει από μεγάλα τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου και διαφόρων κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, στη δράση της εναντίον των φτωχών είτε είναι έλληνες, είτε μετανάστες. Ακολούθησαν επισημάνσεις που συμπλήρωσαν την εικόνα, οι οποίες εστίασαν στην ανάγκη να καταπολεμείται καθημερινά ο συνομοσιωλογικός λόγος που βλέπει την αιτία των δεινών που περνάμε σαν κοινωνία, στο ότι "μας ψεκάζουν", ή ότι "θα μας φάνε τις δουλειές οι μετανάστες" (λές και αυτοί είναι που κλέινουν εργοστάσια και νοσοκομεία), ή ότι "θα ισλαμοποιηθούμε ως κοινωνία" κλπ.

Από τη μεριά μας έχουμε να συμπληρώσουμε, πως τέτοιες εκδηλώσεις/συζητήσεις, βοηθάνε κόσμο από τις γειτονιές στο να κατανοούν και να απορρίπτουν την πλύση εγκεφάλου που προσπαθούν να κάνουν οι εθνικιστές/φασίστες, την οποία και ενισχύουν πολλές φορές τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Μια πλύση εγκεφάλου η οποία ως τελικό σκοπό έχει το διαίρει και βασίλευε: Να διαιρούνται οι φτωχοί, για να μπορούν οι πλούσιοι και το κεφάλαιο, να διαιωνίζουν και να απολαμβάνουν την εξουσία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου