Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Δελτίο τύπου από την συνάντηση καθηγητών-μαθητών

Την Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη, στις 7.30μμ, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση καθηγητών-μαθητών-μελών της συνέλευσης του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα με θέμα συζήτησης την πρόταση που ακολουθεί:
 

1. Λίγα λόγια για το Κ.Π.Κ.Β

Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα είναι μια συλλογικότητα που διέπεται από τις αρχές της αυτοοργάνωσης, της ισότιμης συμμετοχής, της αλληλεγγύης, με βάση τις οποίες επιχειρεί να αναδείξει μία εναλλακτική πρόταση κοινωνικής οργάνωσης. Είναι τόπος συνάντησης, έκφρασης, δημιουργίας ενάντια στο μοντέλο της αδράνειας και της ανάθεσης.

Η συνέλευση του χώρου συγκαλείται κάθε Τρίτη στις 8μμ και είναι το μοναδικό όργανο λήψης αποφάσεων.

Συμφωνούμε όλοι και όλες πως δεν γίνονται αποδεκτές διακρίσεις, αποκλεισμοί ή προτιμήσεις με βάση τη φυλή, το χρώμα, την εθνική ή εθνοτική προέλευση, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Αντιλαμβανόμαστε τις ομάδες του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα ως αυτόνομα κύτταρα σε συνεχή αλληλεπίδραση με τη συνέλευση. Το ρόλο του συνδέσμου μεταξύ των ομάδων και της συνέλευσης αναλαμβάνει προσωρινά -ως την ψήφιση του Κανονισμού Λειτουργίας του Κέντρου- συντονιστική ομάδα που αποτελείται από μέλη της συνέλευσης.

2. Πλαίσιο λειτουργίας των ομάδων του Κ.Π.Κ.Β
Τα αυτοοργανωμένα μαθήματα αλληλεγγύης του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα δεν σχεδιάστηκαν ως υποκατάστατα των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, των χοροδιδασκαλείων, των ωδείων. Eπιχειρούμε να αμφισβητήσουμε συνολικά το κυρίαρχο εκπαιδευτικό μοντέλο και ως προς το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ως προς τις πρακτικές άσκησής της. Επιχειρούμε επίσης να διερευνήσουμε σχέσεις πέρα από τη λογική του μαθητή-καταναλωτή που έρχεται απλώς για δωρεάν φροντιστήριο χωρίς διάθεση να δεσμευτεί προσωπικά και χωρίς να συνεισφέρει ο ίδιος.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε πως όσοι/ες συμμετέχουν στις ομάδες του Κ.Π.Κ.Β αποδέχονται κατ'αρχήν τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία του, όπως αυτές περιγράφονται και δεσμεύονται στην κοινή μας προσπάθεια ο καθένας σύμφωνα με τις ιδιαίτερες δεξιότητες και δυνατότητές του.


3. Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα μας χρειάζεται!
Εκτιμούμε πως η προσωπική εμπλοκή είναι καθοριστικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον του εγχειρήματος. Για το λόγο αυτό ακολουθεί περιγραφή των αναγκών του χώρου και σας καλούμε να μας ενισχύσετε.

Καθαριότητα του χώρου (τουαλέτες, κουζίνα, τζάμια κλπ).
Βάρδιες bar.
Εργασίες αποκατάστασης της κεραμιδοσκεπής, επιδιόρθωσης των ψυγείων, υδραυλικές, ξυλουργικές εργασίες.
Ηχοληψία, φωτογραφία, δημιουργία αφίσας.

Kάθε Τετάρτη και Σάββατο λειτουργεί κουζίνα αλληλεγγύης με ελεύθερη χρηματική συνεισφορά. Η ομάδα κουζίνας ξεκινά τα μαγειρέματα στις 11π.μ, τρώμε στις 2. Βοηθάμε στην προετοιμασία των γευμάτων ή φροντίζουμε το χώρο μετά το γεύμα.

Προχωράμε στη διαμόρφωση οργανωτικής διαδικασίας που στόχο έχει να γνωστοποιούνται έγκαιρα οι εκάστοτε ανάγκες του χώρου σε όλες τις ομάδες και να καταγράφονται οι διαθεσιμότητες των μαθητών/τριών.΄΄

Ευχαριστούμε όσους/ες συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή, κατέθεσαν την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων και τις προτάσεις τους για το μέλλον.

Σύντομα θα αναρτηθεί φόρμα δήλωσης συμμετοχής στο blog και θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση των ομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου