Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Οι 2 επόμενες συναντήσεις της ομάδας παραδοσιακών χορών

Το ταξίδι αλληλεγγύης με τραγούδια και συλλογικούς χορούς που μιλάνε για τη δουλειά, το θάνατο, την ξενιτιά, την ελπίδα και τη ζωή συνεχίζεται...
 

Μετά τις πρώτες μας δύο συναντήσεις, λοιπόν, στις 1 και 15 του Νοέμβρη χορεύοντας/τραγουδώντας με τους βασικούς στεριανούς χορούς (συρτός στα τρία, πωγωνίσιος ή συρτός στα δύο, συρτός (καλαματιανός), τσακώνικος, τσάμικος, ζαγορίσιος και (αντικρυστό) μπεράτι Θεσσαλίας) και επίσης γλεντώντας μετά με τη φοβερή συνοδεία των μουσικών που εκτός από τα στεριανά, μας έπαιξαν και την επόμενη χορευτική-θεματική περιοχή (Θράκη) που θα δούμε στις 29 Νοέμβρη και 13 Δεκέμβρη και ώρα 4μμ, ξανασυναντιόμαστε στο φιλόξενο χώρο του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα-Λαμπηδόνα για τη δεύτερη συνάντηση που αφορά την εκμάθηση βασικών ομογενοποιημένων χορών από την περιοχή της Θράκης (στην οποία συμπεριλαμβάνονται χοροί από την Ανατολική Ρωμυλία και τη Μαύρη Θάλασσα).




Κόνσεπτ:
Οι συναντήσεις απευθύνονται κυρίως σε αρχάριους, χωρίς όμως ν'αποκλείεται κάποιος-α που έχει ήδη κατακτήσει τα χορευτικά/κινητικά μοτίβα της εκάστοτε χορευτικής περιοχής.


Η συνεισφορά στην αλληλοδιδακτική γνώση, κάτι που έχει ήδη γίνει από την προσφορά κάποιων που βοήθησαν, είναι παραπάνω από επιθυμητή.

Σκοποί των συναντήσεων είναι να περάσουμε καλά, να ξεχαστούμε και φυσικά να χορέψουμε τους πιο βασικούς χορούς κάθε περιοχής, ώστε να μπορούμε να συμμετέχουμε σε γλέντια-πανηγύρια κτλ.

Οι βασικοί -ομογενοποιημένοι- χοροί της Θράκης, που θα χορέψουμε, είναι:
 

- Ταπεινός
- Συρτός συγκαθιστός
- Ζωναράδικος
- Ξισυρτός
- Μαντηλάτος
- Ποδαράκι (χορός μπρος-πίσω)
- Σφαρλής
- Παϊντούσκα (για όσους-ες θέλουν να μάθουν το κατιτίς παραπάνω)

ΥΓ1: Παρακαλούμε όπως προσέλθετε με συνέπεια στις ώρες των συναντήσεων.
ΥΓ2: Η παραπάνω ορολογία αφορά την καλύτερη συνεννόηση μεταξύ μας και τίποτε άλλο, καθώς οι χοροί είναι ομογενοποιημένοι και επίσης κάποιοι όροι που χρησιμοποιούνται είναι αυθαίρετοι.


... γιατί η συμμετοχή, η πλαισίωση και η συνεισφορά σε μια ομάδα παραδοσιακών χορών είναι απαραίτητα συστατικά της αυτομορφωτικής διαδικασίας και της αλληλοδιδακτικής γνώσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου