Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Ο Δεκέμβριος Για τα παiδιά στην Λαμπηδόνα.

Της Παναγίωτας Δεληγίαννη

Μέσα σε μια γενική κρίση που έχει κατακυριεύσει τον σύγχρονο κόσμο σε όλες σχεδόν τις σφαίρες ζωής, κρίνεται αναγκαίο να αποσαφηνιστεί η θέση των πολιτών απέναντι στις αλλαγές και ο ρόλος τους στην εξέλιξη των γεγονότων. Διαδραματίζουν ουσιώδη ρόλο στο πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό σκηνικό στο οποίο ζουν, αντιμετωπίζονται ως πολίτες στους οποίους το εξωτερικό περιβάλλον δομεί τις συνθήκες για να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν; Ίσως , στην προκείμενη ιστορική συνθήκη να γίνονται έρμαια των εξελίξεων. Βαρύκρουτη απάντηση είναι η λέξη «αλληλεγγύη» ! Νιώθοντας την ανάγκη να διαμαρτυρηθούμε για τις επιβαλλόμενες κοινωνικές συνθήκες , ήρθε η συγκυρία όπου μπορούμε να βοηθήσουμε και να δημιουργήσουμε ανιδιοτελώς.



Σύμφωνα με τον Oscar Wilde, « η τέχνη είναι η έξυπνη διαμαρτυρία μας και η γενναία προσπάθεια μας να βάλουμε τη φύση στη θέση της». Η φύση των ανθρώπων είναι η ροπή τους προς την αλληλεγγύη. Έτσι κι εμείς, ως παιδαγωγοί θεωρούμε απαραίτητο να κάνουμε τα παιδιά να χαρούν και να εκφραστούν μέσα σε μια γκρίζα εικόνα την οποία ίσως βιώνουν. Γίνεται ολοένα και φανερότερο, πως τα παιδιά αποτελούν τον τελευταίο «τροχό της αμάξης» σε αυτή την ιστορική διαδρομή, χωρίς κανείς να αντιλαμβάνεται πως για να έχουμε αποτελέσματα ίσως θα έπρεπε να τα τοποθετήσουμε στην πρώτη θέση. 

Γι’ αυτό, λοιπόν, απευθυνθήκαμε στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, προκειμένου να βάλουμε το λιθαράκι μας σε αυτή τους την προσπάθεια. Τα Σάββατα είναι πια αφιερωμένα στα παιδιά. Το τμήμα της δημιουργικής απασχόλησης σχεδιάστηκε με βάση τους παρακάτω στόχους : να προσεγγίσουν τα παιδιά δημιουργικά και εναλλακτικά θέματα πολιτιστικής κληρονομίας, οικολογίας, κοινωνικών φαινομένων, σχολικού αναλυτικού προγράμματος και να αναπτύξουν δεξιότητες όπως : γνωστικές , κινητικές , συναισθηματικές, κριτική σκέψη, συνεργασία – ομαδικότητα, προφορικός διάλογος. Το παιχνίδι, οι ιστορίες και οι εικαστικές τέχνες πρωταγωνιστούν τα πρωινά του Σαββάτου στο χώρο του πάρκου της Αγ. Τριάδας – Λαμπηδόνα, όπου τα παιδιά παίζοντας και δημιουργώντας, έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να μάθουν καινούρια πράγματα, όπως επίσης και να εκφραστούν ελεύθερα σε θέματα που τα απασχολούν. Σας περιμένουμε, εσάς και τους μικρούς μας φίλους, να παίξουμε με την ιστορία και τη λαογραφία, να γνωρίσουμε καινούριους μυθικούς ήρωες, να προβληματιστούμε με το περιβάλλον, να πειραματιστούμε με τις τέχνες, να γίνουμε για λίγο ηθοποιοί !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου