Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Η Λαμπηδόνα στο Radical Loop Holes in Athens

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα συμμετείχε στην ημερίδα με τίτλο «Radical Loop Holes in Athens - Αυτόνομες Επεμβάσεις στον Αστικό Ιστό (Αθήνα 2013)», που διοργανώθηκε στο υπό κατάληψη θέατρο «Εμπρός», από την οργάνωση «Αρχιτεκτονική Χωρίς Σύνορα». Σκοπός της ημερίδας ήταν να αποτελέσει την αφετηρία μιας έρευνας όσον αφορά τις αυτόνομες συλλογικότητες της σύγχρονης πόλης, την αναγνώριση των αναγκών που τις ενεργοποιούν, τις μορφές των δράσεών τους και τη σχέση τους με τον αστικό χώρο (δομημένο-αδόμητο).

 Έτσι, προσκλήθηκαν αντιπρόσωποι από 8 τέτοιου είδους δράσεις από όλο το λεκανοπέδιο - την ομάδα του θεάτρου «Εμπρός», τον «Βοτανικό Κήπο» Πετρούπολης, το Κτήμα Δρακοπούλου στα Πατήσια, τον Αυτοδιαχειριζόμενο Αγρός Ελληνικού, το DIY Skate Park στο Γαλάτσι, το Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου, το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και την πρωτοβουλία «Αστικό Χωριό» στο Χολαργό - οι οποίοι παρουσίασαν το ιστορικό και τους σκοπούς του εγχειρήματός τους, τις δράσεις τους και τις εκτιμήσεις τους για το μέλλον.

Η ημερίδα αυτή είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον ως εμπειρία για εμάς. Αναμφίβολα αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για τη γνωριμία και τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των, κατά τόπους και κατά θεματική ενότητα, αυτοδιαχειριζόμενων κοινωνικών εγχειρημάτων, που, όπως παρατήρησαν και οι διοργανωτές, αποτελούν κομμάτια ενός ενιαίου δικτύου που αναδύεται στην Αθήνα, παράλληλα με τη θεσμική πόλη, με σκοπό την επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου από τους πολίτες. Ως τέτοια προσπάθεια ελπίζουμε, και θεωρούμε ότι πρέπει, να έχει την ανάλογη συνέχεια.

Αφού εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στα μέλη της «Αρχιτεκτονικής Χωρίς Σύνορα» και της ομάδας του θεάτρου «Εμπρός» για την πρόσκλησή τους, σας παρουσιάζουμε, στο συνημμένο αρχείο, την προβολή του ιστορικού και των δράσεων της «Λαμπηδόνας», όπως πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ημερίδας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου