Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ



ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΛΑΜΠΗΔΟΝΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Πληροφορηθήκαμε ότι η δημοτική αρχή Βύρωνα προγραμματίζει δημοπρασίες για την εκμίσθωση για 8 χρόνια σε ιδιώτη του αναψυκτηρίου της Λαμπηδόνας, καθώς και 2 άλλων αναψυκτηρίων του Βύρωνα. Γνωρίζουμε ότι ο χώρος της Λαμπηδόνας βρίσκεται μέσα στο άλσος της Αγ. Τριάδας που είναι ένας από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους με υψηλή βλάστηση μέσα στον οικιστικό ιστό της περιοχής.
 Είναι γνωστή η επιβάρυνση που υφίσταται το περιβάλλον και οι βλάβες που προκαλούνται από την παρουσία και επέκταση εταιρειών εστίασης μέσα σε χώρους φυσικού πρασίνου. Πέραν τούτου, γνωρίζουμε έχοντας είτε διαβάσει, είτε φιλοξενηθεί στο χώρο της Λαμπηδόνας, ότι ήταν ένας χώρος κλειστός και εγκαταλελειμμένος που άνοιξε, καθαρίστηκε, προστατεύτηκε και πήρε ζωή από το Κοινωνικό και Πολιτιστικό Κέντρο που διοργανώνει πλήθος δράσεων για μικρούς και μεγάλους. Πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις αλληλεγγύης, μαθήματα-σεμινάρια Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, - μαθήματα ζωγραφικής και δημιουργικής γραφής, - μουσικές εκδηλώσεις, - δημιουργική απασχόληση παιδιών και παιδικό θέατρο, - δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, - κινηματογραφικές προβολές, - ενισχυτική διδασκαλία για μαθητές, - μαθήματα ξένων γλωσσών κ.α.. Και όλα αυτά χωρίς αντίτιμο ή εισιτήριο, χάρις στην εθελοντική προσφορά των κατοίκων που το πλαισιώνουν.
Παράλληλα μαζικοί φορείς, συλλογικότητες κατοίκων, σύλλογοι, πρωτοβουλίες, δημοτικές παρατάξεις, πολιτικές οργανώσεις του Βύρωνα βρήκαν ένα ελεύθερο, δημόσιο χώρο για να στεγάσουν συνεδριάσεις και εκδηλώσεις τους.
Αυτά όλα είναι ιδιαίτερα πολύτιμα και στην εποχή της κρίσης που ζούμε σήμερα, αλλά και λόγω της  έντονης έλλειψης άλλων τέτοιων ελεύθερων χώρων στο Βύρωνα.
Η απόφαση, λοιπόν,  αυτή της δημοτικής αρχής βάλλει ευθέως κατά του πολιτισμού και της αλληλεγγύης, πλήττει την πολιτιστική ζωή της πόλης, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις συλλογικότητες της περιοχής, που χρειάζονται στήριξη για τη λειτουργία τους ώστε να αντιμετωπίσουν την απομόνωση και την ατομικότητα, που ευνοεί ο κοινωνικός μεσαίωνας που βιώνουμε.
Τα όποια έσοδα του δήμου από τα μισθώματα των αναψυκτηρίων για όποιο λόγο και να διατεθούν,  δεν αντισταθμίζουν την πολιτιστική, περιβαλλοντική ζημιά και το πισωγύρισμα στην κοινωνική ζωή των κατοίκων. Η εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων πλήττει ευθέως τις πιο ευάλωτες ομάδες.  Οι λαϊκές ανάγκες για δωρεάν πολιτισμό και αναψυχή, στήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας, καλλιτεχνική έκφραση και για δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης πολλαπλασιάζονται, τον καιρό των μνημονίων που εξαπλώνεται η φτώχεια και συρρικνώνονται οι κρατικές παροχές πρόνοιας.  Η προστασία των χώρων φυσικού πρασίνου είναι πολύτιμη.
 Συμπαραστεκόμαστε στις διεκδικήσεις των κατοίκων για να μην παραδοθεί η Λαμπηδόνα και τα άλλα αναψυκτήρια σε ιδιώτες.
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στις δράσεις του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου και θέλουμε ο χώρος της Λαμπηδόνας να συνεχίζει να στεγάζει τις δράσεις του.  
Καλούμε τη δημοτική αρχή να μην προχωρήσει στις δημοπρασίες  και να μην παραδώσει τα άλση στα συμφέροντα των επιχειρηματιών της «διασκέδασης».
Καλούμε τη δημοτική αρχή να μην αντιμετωπίζει τις διεκδικήσεις και δράσεις των κατοίκων με αστυνομική καταστολή και εισαγγελικές διώξεις.

Οι ελεύθεροι χώροι να μείνουν δημόσιοι για τις ανάγκες των κατοίκων.
Οι χώροι πρασίνου να μην μετατραπούν σε πεδία τραπεζοκαθισμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου